В Україні почали застосовувати більш суворіші заходи щодо ухилянтів від мобілізації: суди посилюють покарання

В Україні військовозобов'язаним, які ухилилися від мобілізації, почали призначати більш жорсткі заходи покарання. Справи ухилянтів переглядають в апеляційних судах і відправляють порушників за ґрати на реальні строки замість умовного покарання. Про це повідомляє ТСН.ua.

Зазначається, що нещодавно до реальних строків покарання були засуджені двоє військовозобов’язаних, яким раніше призначили лише умовні терміни покарання. Це сталося в Закарпатській області, де чоловіків відправили за ґрати після оскарження вироків прокуратурою в апеляційному суді.

"Закарпатська обласна прокуратура в апеляції домоглася зміни призначеного покарання для двох закарпатців, яких визнано винними в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України). Замість "умовного" позбавлення волі їх засудили до 3 років за ґратами", – повідомила речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк.

Виявилося, що раніше цих громадян звільнили від відбування покарання за умови, що вони протягом іспитового строку не вчинять нового кримінального правопорушення і виконають покладені на них зобов'язання. Але прокурори окружних прокуратур оскаржили такі рішення в апеляційному порядку.

Один з чоловіків у грудні 2022 року пройшов ВЛК, отримав повістку на відправку у військову частину, однак проігнорував її. Другий чоловік після проходження ВЛК написав заяву про відмову проходити військову службу. Обох чоловіків засудили до 4 років позбавлення волі зі встановленням іспитового строку.

"Прокуратура в апеляційних скаргах просила скасувати вироки судів першої інстанції в частині призначеного покарання та ухвалити нові. Закарпатський апеляційний суд підтримав таку позицію та призначив обом фігурантам по три роки ув’язнення за вчинені кримінальні правопорушення", – сказала Катерина Хижняк.

На думку правоохоронців, така практика продовжуватиметься, і в перспективі оскаржених вироків може стати більше.

"Пройшло більше року, достатньо часу для того, щоб матеріали справ ухилянтів пройшли суди першої інстанції. Тепер частину таких вироків оскаржують прокуратури", – зазначили правоохоронці.

Варто додати, що кримінальна відповідальність для військовозобов’язаного настає у випадку, якщо він отримав бойову повістку, але не виконав вказані в ній вимоги (наприклад, не явився до військової частини).

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment